AĞ TEMEL BİLEŞENLERİ - SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ

NELER VAR

22 Kasım 2019 Cuma

AĞ TEMEL BİLEŞENLERİ

Herkese merhaba. Bu makalede temel network bilgisini ele alacağız. Bu makaleyi yazmamın sebebi internete çıkarken yaşadığımız bir takım sıkıntıları kendi kendimize çözebilecek kadar temel network bilgisine sahip olabilmektir. Örneğin 169.154.293.234 gibi bir ip aldığımızı görüyorsak bunun dhcp'den bir ip alamadığımız anlamına geldiğini bilmemiz bizim temel network bilgisine sahip olduğumuz anlamına gelir. Burada public ve private ip'den, switch ve router'dan, default gateway'den ve NAT kavramından bahsedeceğim. 
IP sistemini anlatmaya başlayalım. Öncelikle burada bilmemiz gereken 2 şey var. Bunlar, public ve private ip'lerdir. Bunlardan biri dış dünyayla haberleşirken kullandığımız ip'ler diğeri de kendi ev ortamında kullandığımız yani lokalde kullandığımız iplerdir. 

Yukarıda gördüğümüz görseli evimizin ağı olarak düşünelim. Burada modeme kablolu veya kablosuz bağlanan her bir cihaz yani laptop ve akıllı telefonumuza modem otomatik olarak bir IP adresi verir. Bu IP adresine private ip ya da yerel ip adresi denir. Bu adres o modeme bağlanan cihazları birbirinden ayırmak için kullanılır. Fakat bu cihazlar internete bu ip adresleriyle çıkamazlar.
Diyelim ki akıllı telefonumuz internete çıkmak istiyor. Akıllı telefonumuzun internete çıkmak için uğrayacağı ilk adres varsayılan ağ geçidimiz(default gateway) olacaktır. Default gateway'i apartmanımızın kapısı olarak düşünebiliriz. Eğer ki apartmandan dışarı çıkmak istiyorsak bu kapıdan geçmemiz gereklidir. Default Gateway genel olarak 192.168.1.1 ipsini otomatik olarak alır. Buraya uğrayan akıllı telefonumuz, internet servis sağlayıcısından aldığımız(Superonline, Türk Telekom, Vodafone) IP adresi üzerinden internete çıkabiliriz. Yani burada private ip'miz public ip'ye dönüşüp internete bu IP üzerinden çıkar. Bu işleme de NAT (Network Address Translation) denir. Sizde public ip'nizi öğrenmek isterseniz tarayıcınıza "whatismyip" yazarak internette kullandığınız ip adresini öğrenebilirsiniz. 

Switch Nedir?

Switch, bağlı olduğu bilgisayarların haberleşmesini sağlayan ağ donanımıdır. Cihazların iletişimde bulunmasını sağlar. OSI modelinin 2.ve 3. katmanlarında çalışır. Üzerinde bulundurduğu portlara cihazlar bağlanır. 

Hub Nedir?

Bilgisayarları birbirine bağlayan merkezi birleştirme cihazıdır. Hub verileri, kendine bağlı tüm bilgisayarlara gönderir. Broadcast yapar. OSI modelinin ilk katmanında yer alır. 

BONUS BİLGİ 

Intranet(iç ağ): İş yerlerinde çalışanlar arası iletişimi sağlamak ve bilgi paylaşmak amacıyla kullanılan özel bir iş ağıdır. Intranet iş yerinin kendi özel web sitesidir. 
Extranet(dış ağ): Şirket çalışanlarının dışarısı ile işbirliği ve iletişimini sağlayan özel iş ağıdır. Intranet ile benzerdir fakat extranetlerde iş partnerleri, önemli müşteriler, tedarikçiler gibi seçili kullanıcılara dışarıdan erişim izni verilmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder