DHCP NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR? - SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ

NELER VAR

18 Kasım 2019 Pazartesi

DHCP NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?


Ağdaki istemcilere otomatik olarak IP adresi atanmasını sağlar. Böylece ip adresi merkezi bir yerden kontrol edilir. DHCP'nin varlığıyla birlikte her bir istemciye tek tek ip bilgisi girilmesi engellenir. Sisteme DHCP kurulduktan sonra bilgisayarlara adres aralığı tanımlanması gerekir. Dağıtılan IP adreslerine "scope" adı verilir. 

Aslında DHCP internetin perde arkasındaki kahramanıdır diyebiliriz. Yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı üzere bir ağa bağlanmak isteyen cihazlara ağ üzerinde yolunu bulabilmesi için gerekli olan bütün bilgiler DHCP tarafından sağlanır. En önemli nokta olarak DHCP'ye bağlanan cihazların default gateway ve dns sunucu adresi verilir. 

Örneğin, bir ev ağındaki modem/router, sunduğu kablosuz ağa dahil olan cihazlara DHCP yardımıyla farklı birer IP adresi atar ve ağda IP adreslerinin çakışma yaşamasını engeller. Modem/Router, DNS sunucu adresi olarak cihazlara genellikle kendi adresini gönderir. Modem/Router yine genellikle, Default Gateway olarak da cihazlara kendi adresini gönderir, bu sayede konfigürasyonu yapılan cihaz ev ağı dışındaki bir ağda bulunan sunucuya (örn: milliyet) ulaşması gerektiğinde ilgili paketi Modem/Router'a ulaştırması gerektiğini anlar.


Peki DHCP Nasıl Çalışır? 

  1. DHCP discover (ip kiralama isteği): İstemci dhcp sunucusunun etkin olduğu ağda IP adresi alacaksa önce mesajını broadcast(yayın) yoluyla tüm ağda yayınlar. Bu mesajın içine kendi MAC adresini ekler. 
  2. DHCP offer (kiralama isteği): DHCP sunucusu istemcinin yayınladığı offer mesajını yakalar ve istemci bilgisayara kendi database'indeki ilk uygun IP adresini önermek için tüm bilgisayarlara iletir. 
  3. DHCP Request (Kiralanacak IP Seçimi): DHCP sunucusunun yolladığı öneri mesajını alır ve tekrar sunucuya IP adresi istediğini DHCP Request mesajını broadcast yoluyla yayınlar. 
  4. DHCP Acknowledgement (Kiralama Onayı): İstemciden gelen istek mesajını kabul ettiğini belirten bir DHCP Ack mesajını yine Broadcast yoluyla yayınlar ve istemci IP'yi edinmiş olur.

DHCP çalışma mantığını daha iyi anlayabilmemiz için wireshark programını kullanabiliriz. Yukarıda yaptığım işlemi açıklayacak olursam, öncelikle cmd konsol ekranında "ipconfig /release diyerek bağlantımı kopardım. Daha sonra "ipconfig /renew" diyerek tekrar bağlantı kurmaya çalıştım. Bağlantı kuracağım sırada ilk adım olarak yukarıda görüldüğü gibi dhcp discover yani ip kiralama isteği vermiş durumda görünüyor. Daha sonra dhcp sunucusu bu isteği yakalayıp offer mesajını yayınlıyor broadcast olarak. İstemci bu isteği alır ve tekrar sunucuya yani dhcpye bu ip adresini istediğini söyler. Bunu request olarak yayınlar. Son olarak ise bu isteği kabul ettiğini bir dhcp ACK mesajı olarak yayınlar ve istemci bir MAC adresi elde etmiş olur. 
Burada alt kısımda görünen "ff:ff:ff:ff:ff:ff:ff:ff" mesajı bir broadcast MAC adresi mesajıdır. 



Burada ise DHCP offer anında dhcp discovery paketini alan DHCP sunucu, bilgisayara uygun bir ip adresi ile birlikte lease time(yaşam süresi) içeren dhcp offer paketini gönderir.




Üçüncü adımda ise, offer paketini alan sunucu, bu ip adresini ve lease time'ı kabul eder ve bu paketi kabul eden bir request paketi gönderir.





Son adımda ise istemciden alınan request paketi yani istenilen ip adresi onaylanır ve bu makineye verilir. Belirlenen lease time yani yaşam süresinin yarısına gelindiğinde ise dhcp sunucusu istemciyle iletişime geçerek bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağını öğrenir. Genellikle de bu süre uzatılır. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder